Important message

Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Glasvezel in het buitengebied, hoe zit het nu eigenlijk?

23 september 2019
Een goede internetverbinding door glasvezel in het buitengebied, dat vindt de gemeente Zevenaar belangrijk. Of en wanneer er glasvezel komt in het buitengebied, daar heeft de gemeente Zevenaar geen invloed op. Ook niet op welk bedrijf glasvezel gaat aanleggen.

Glasvezel ja of nee?

Op dit moment zijn er twee bedrijven die glasvezel willen aanleggen in het buitengebied actief in de gemeente Zevenaar. Daarmee lijkt de kans dat er glasvezel in het buitengebied komt groot. Of er daadwerkelijk glasvezel in het buitengebied komt, kan de gemeente niet zeggen. Dat hangt ervan af of deze gespecialiseerde bedrijven voldoende klanten kunnen werven en er zo voldoende aan kunnen verdienen. De gemeente Zevenaar kan zelf geen glasvezelnetwerk aanleggen. 

Welk bedrijf legt glasvezel aan?

De gemeente bepaalt niet  welk bedrijf glasvezel aanlegt. Bedrijven bepalen zelf in welk gebied en bij welke adressen zij glasvezel aanleggen. Zij moeten daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente sluiten óf een vergunning (instemmingsbesluit) aanvragen bij de gemeente.

In Zevenaar zijn er twee partijen die brood zien in de aanleg van glasvezel in een deel van de gemeente. Met Digitale-stad.nl heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daarom kan Digitale-stad.nl met aanleg aan de slag. Glasvezel Buitenaf heeft voor een vergunningaanvraag gekozen. Als hun aanvraag aan de voorwaarden voldoet, mag ook Glasvezel Buitenaf glasvezel aanleggen. Het kan zo zijn dat beide bedrijven glasvezel gaan aanleggen. In dat geval moeten zij dit onderling afstemmen. 

Wat kunt u doen?

Wilt u geen glasvezelverbinding in uw woning of bedrijf? Dan hoeft u niets te doen. Wilt u wel een glasvezelverbinding, dan kiest u zelf met welk van de twee bedrijven u in zee gaat. Wij kunnen u geen advies geven over bij welke aanbieding voor u het gunstigst is. Laat u goed informeren door beide bedrijven en maakt u een keuze die het beste bij uw situatie past. Informatie kunt u vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl en www.digitale-stad.nl.

Wat doet de gemeente?

Ieder (nuts)bedrijf dat in de gemeente Zevenaar kabels en leidingen wil aanleggen, moet voldoen aan dezelfde technische en financiële voorwaarden. Dat is voor glasvezel niet anders. Denk aan een minimale graafdiepte om latere schade te voorkomen en afspraken over toezicht op de uitvoering. De gemeente ziet er op toe dat de glasvezelbedrijven zich aan deze voorwaarden houden, bijvoorbeeld bij het controleren van vergunningaanvragen. De gemeente is niet betrokken bij de campagnes van de glasvezelbedrijven.

Vragen

Heeft u vragen over uw mogelijkheden voor de aanleg van glasvezel? Wij adviseren u om contact op te nemen met beide aanbieders. Zo kunt u een keuze maken die voor u de beste is. De contactgegevens van deze bedrijven vindt u op de bovengenoemde websites.