Gemeente Zevenaar doet mee aan het NK Tegelwippen!

7 april 2021
Op dinsdag 30 maart is de tweede editie van het NK Tegelwippen van start gegaan. De gemeente Zevenaar doet dit jaar voor het eerst mee en gaat de strijd aan met Duiven, Westervoort en tenminste zestig andere Nederlandse gemeenten. Het doel: zoveel mogelijk (tuin)tegels uit de grond ‘wippen’ en verruilen voor groen. Meer groen helpt wateroverlast voorkomen, biedt koelte tijdens hitte, houdt water vast tijdens droogte en vergroot de leefruimte voor zowel planten als dieren. Doet u ook mee?

Wint Zevenaar de Gouden Tegel?

Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels, inclusief een bewijsfoto van het resultaat, aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Inwoners, maar ook bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen. Alle tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de gemeente. De gemeente die vóór 30 september 2021 de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Actieve inwoners die hun tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de ‘Wipper van de Maand’ uitgekozen. Al deze Tegelwippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Wethouder Carla Koers hoopt dat veel inwoners thuis aan de slag gaan. Zelf wipte ze de eerste tegels in haar eigen achtertuin in Giesbeek.

‘In onze gemeente hebben we duurzame ambities. We zijn hard bezig om onze gemeente nog klimaatadaptiever en biodiverser te maken. In de openbare ruimte vervangen we asfalt of stenen door groen waar dat kan. Maar het vergroenen van Zevenaar kunnen we niet alleen. Inwoners, ondernemers en andere partijen kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren, in hun eigen tuin of op eigen terrein. Kijk eens kritisch of u een plekje heeft waar tegels eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Iedere groene stap die gezet wordt, helpt’.

Wethouder Carla Koers

Inspiratie

Een tuin in balans bestaat maximaal uit 40% verhard oppervlak en minimaal uit 60% groen. Weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Op www.nk-tegelwippen.nl/diy-tuintips, www.weetvanwater.nl en www.huisjeboompjebeter.nl vindt u handige tuintips.

Organisatie NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesteund door o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat,Ons Water en is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.