Fietsen langs de 14 ‘coronabomen’ in Zevenaar

2 augustus 2021
In de Liemers is het goed fietsen. Over de dijken, door kleine knusse dorpen en langs weilanden vol koeien en boomgaarden. Vanaf 1 augustus is het mogelijk om in de gemeente Zevenaar één van de vier ‘coronabomen-routes’ te fietsen. Een mooie manier om met eigen ogen te ervaren wat Zevenaar, van noord tot zuid en van oost tot west, allemaal te bieden heeft.

Coronabomen

We leven op dit moment in een bijzondere coronatijd. Iedereen ervaart deze periode op zijn of haar eigen manier. Er zijn veel verdrietige momenten, denk aan ziekte en overlijden, maar er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. De gemeente Zevenaar heeft 12 kernen. Op donderdag 25 en vrijdag 26 maart 2021 zijn er in alle kernen (en in Ooy + Tuindorp) ‘coronabomen’ geplant. De locaties van de bomen zijn bepaald in overleg met de dorpsraden. Alle bomen hebben een plaquette met daarop de tekst: ‘deze boom is een blijvende herinnering aan een bijzondere tijd’.

De ‘coronabomen’ zijn walnotenbomen. De walnotenboom is een symbool van wijsheid, passie, liefde, vruchtbaarheid en bescherming. Walnoten hebben een harde schil en een zachte binnenkant. Een mooie verwijzing naar de krachtige kernen van de gemeente, die gemaakt worden door de mensen die er wonen.

Fietsroutes

Achter de schermen is de afgelopen periode hard gewerkt om fietsroutes te ontwikkelen die de ‘coronabomen’ in de gemeente met elkaar verbinden. Er zijn drie kortere routes van tussen de 25 en 35 kilometer gemaakt, waarbij fietsers door delen van de gemeente Zevenaar fietsen, en een langere route van zo’n 80 kilometer die alle kernen en coronabomen met elkaar verbindt. De keuze is dus reuze! En extra leuk: in de routes zijn, waar mogelijk, speciale ontdekkingen opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Leeuw van Aerdt’ en het monument Steenfabrieksarbeider in Spijk. Zelf op ontdekkingstocht door de gemeente? De fietsroutes zijn via PDF, maar ook via GPX beschikbaar via www.rafelroutes.nl. Met een app als Komoot of Strava zijn de GPX-bestanden gemakkelijk te downloaden.