Landschap met water en bomen

Feestelijke onthulling kunstwerk ‘de Romeinse Baadster’ aan de Bijland

23 juni 2022
Inwonersnieuws

De gemeente Zevenaar heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Om deze geschiedenis zichtbaar en beleefbaar te maken is er gewerkt aan een kunstwerk op het strand van de Bijland. Vrijdagmiddag 17 juni is het kunstwerk ‘de Romeinse Baadster’ feestelijk onthuld.

Onthulling

Om het kunstwerk in Romeinse sferen te onthullen, waren er acteurs verkleed als Romeinen aanwezig. Een Romeinse priester zegende het kunstwerk. De zegening brengt de Romeinse Baadster voorspoed. Na de zegening knipte kinderburgemeester Loid Stegeman, bijgestaan door Romeinen, de sjerp van de Baadster door met een Romeinse schaar.

Geschiedenis

De Bijland ligt in een gebied waarin de Romeinen 2000 jaar geleden hun sporen hebben achtergelaten. Deze plek is zo bijzonder dat het als onderdeel van de Romeinse Neder-Germaanse limes sinds juli 2021 UNESCO Werelderfgoed is.

Deze geschiedenis was redelijk onzichtbaar. Daarom is onder andere de Romeinse Baadster geplaatst. Het kunstwerk schittert op de zandpunt bij Herwen in recreatieplas de Bijland. Deze plek ligt langs het fiets- en wandelpad.

Samenwerking

Het kunstwerk is gerealiseerd in samenwerking met stichting Erfgoed Gelderland, Provincie Gelderland, het Mondriaanfonds en meerdere lokale werkgroepen. Kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart hebben het kunstwerk ontworpen.

Meer informatie

Meer info over het kunstwerk en de Romeinse geschiedenis in Zevenaar vind je hier: zevenaar.nl/romeinselimes.

Kinderburgemeester Loid en wethouder Arthur Boone poseren voor het kunstwerk.