Important message

Vanwege de coronamaatregelen gaan de publieksbalies van het gemeentehuis op maandag & woensdag om 17.00 uur dicht (i.p.v. 19.30 uur). De ingang van de Turmac Cultuurfabriek (en het gemeentehuis) is vanwege werkzaamheden tijdelijk aan de straat Hydrofoor.

Fairtrade gemeente

Zevenaar wil een Fairtrade gemeente worden. In een Fairtrade gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de gemeente samen voor meer eerlijke handel.

Waarom Fairtrade?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Zo kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. Door in onze gemeente Fairtrade producten te verkopen/aan te bieden, helpen wij dus boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

Hoe word je een Fairtrade gemeente?

Om de titel te behalen moet de gemeente aan 6 eisen voldoen:

  1. Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel te behalen. En daarna te behouden.
  2. Het gemeentebestuur  spreekt zich uit voor fairtrade en koopt fairtrade producten in.
  3. Plaatselijke winkels verkopen fairtrade producten. De plaatselijke horeca serveert fairtrade producten.
  4. Lokale maatschappelijke organisaties en bedrijven gebruiken fairtrade producten.
  5. We vestigen geregeld de aandacht op fairtrade. En we organiseren een evenement om fairtrade bij alle inwoners onder de aandacht te brengen.
  6. De werkgroep stimuleert bedrijven en organisatie om duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in de bedrijfsvoering op te nemen.

Een onafhankelijke jury toetst of een gemeente zich Fairtrade gemeente mag noemen.

Meedoen

Inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, iedereen kan bijdragen aan het behalen van de titel Fairtrade gemeente en aan eerlijke handel. In uitvoering van het collegeprogramma 2018-2022 onderzoekt de lokale werkgroep ‘Fairtrade gemeente Zevenaar’ samen met de gemeente de mogelijkheden voor deelname aan de (internationale) campagne Fairtrade gemeente. Er is een samenwerking aangegaan met Hogeschool Van Hall Larenstein (Velp). Studenten werken aan een opdracht om Zevenaarse winkels, horeca, bedrijven en organisaties te betrekken bij het komen tot een Fairtrade gemeente. T/m begin januari 2022 geven de studenten uitvoering aan diverse activiteiten in de gemeente. 

Bent u als ondernemer of organisatie geïnteresseerd om deel te nemen aan Fairtrade gemeente Zevenaar, stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@zevenaar.nl