Een prachtig, vrolijk en vredig kerstmis!

21 december 2023
Algemeen nieuws

De laatste jaren brengen we als gemeente jaarlijks net voor de kerst een kerstvideo uit. Ook dit jaar hebben we een video gemaakt. Thema is 'vrede'.

Verhaal

In de video kijkt de 10-jarige Joënna (uit Oud-Zevenaar) naar het Jeugdjournaal op televisie. Op televisie ziet ze beelden van oorlog in de wereld. Dit zet haar aan het denken en het houdt haar bezig. Joënna besluit een brief naar de burgemeester te sturen met de vraag: wat kunnen we doen om vrede te krijgen?

Het college van B&W gaat aan de slag met de voorbereidingen. Uiteindelijk zie je dat ze cadeaus (met inhoud) maken. Joënna komt naar het gemeentehuis om de cadeautjes op te halen. Ze krijgt ze uitgereikt uit handen van kinderburgemeester Tyrese. Uiteindelijk fietst ze de gemeente in om de cadeautjes bij mensen te bezorgen die voor haar een link hebben met het thema ‘vrede’. Wie geven haar een gevoel van vrede? Bij wie denkt ze aan vrede? Wie stralen er ‘vrede’ uit?

De cadeaus worden uiteindelijk bezorgd bij de volgende mensen:

 1. Hugo van den Bogaard uit Pannerden
  Hugo (veteraan) is in 1979/ 1980 uitgezonden naar Libanon. Vrede is voor hem een groot goed. ‘Dat je mag wonen in een vrij en democratisch land is van bijzonder grote waarde’.
 2. Annemarie Klopper & Paul Klopper uit Oud-Zevenaar
  Annemarie en Paul zijn de oma en opa van Joënna. Zij geven haar een gevoel van rust en vrede. Bij opa en oma voelt Joënna zich veilig. Opa heeft de ziekte van Parkinson. Elk jaar wenst Joënna dat de ziekte zal verdwijnen bij opa. Opa en oma geven Joënna ook regelmatig het volgende mee: ‘Vrede begint bij jezelf. Heb vrede met jezelf, met je omgeving, sta open en accepteer en respecteer de mensen zoals ze zijn. Ongeacht afkomst, geaardheid of religie. Dan kan vrede in de wereld landen en wortelen, zonder oorlogen. Wij wensen een vrije en open wereld voor onze (klein)kinderen’.
 3. Loes Epping uit Lobith
  Loes is een bekend gezicht in Lobith. Ze is actief voor het Bewonersplatform Lobith Tolkamer. Het thema vrede is voor haar heel belangrijk. ‘Vrede is voor ons dat onze kinderen en kleinkinderen gezond en vrij kunnen opgroeien. En dat zou voor alle kinderen in de wereld moeten kunnen’. Een mooi motto van Loes is: ‘Een vreemdeling is een vriend die je nog niet hebt ontmoet en een wereld van vrienden is een wereld van vrede. 
 4. Noan, Maro & Lotte uit Zevenaar
  Noan (5 jaar), Maro (3 jaar) en Lotte (10 jaar) zijn vrienden van elkaar. Ze zijn jong en schrikken op televisie van beelden over oorlogen. ‘Mensen moeten lief zijn tegen elkaar en geen ruzie maken’. Joënna stopt bij het huis van Noan en Maro omdat ze de vredesvlag ziet hangen.

Benieuwd hoe de video afloopt? Bekijk hem hieronder of via onze social media kanalen. De video is tot stand gekomen in samenwerking met Sjoerd Geurts. 

Kerstvideo gemeente Zevenaar 2023
Kerstvideo gemeente Zevenaar | 2023
By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Kerstvideo gemeente Zevenaar | 2023