Important message

Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Earth Overshoot Day: zo verkleint u uw ecologische voetafdruk

21 augustus 2020
Op zaterdag 22 augustus is het Earth Overshoot Day. De dag waarop we met alle mensen op aarde meer van de natuur hebben verbruikt dan de aarde in één jaar tijd kan vernieuwen. Simpel gezegd betekent dit dat we tot en met 31 december in het ‘rood’ staan. Alles wat we dus vanaf nu gebruiken is eigenlijk te veel. Een onthoudbare situatie. Logisch gezien zou Earth Overshoot Day er niet moeten zijn of op 31 december moeten vallen. Om de laatste keer dat we (bijna) in staat waren om binnen de grenzen van de aarde te leven te vinden, moeten we terug naar 1970. Volgens berekeningen viel Earth Overshoot Day in dat jaar nog op 29 december.

Wat betekent dit?

Inmiddels hebben we dus binnen 234 dagen van het jaar alle natuurlijke grondstoffen gebruikt die we eigenlijk in een jaar zouden mogen gebruiken. We stoten meer CO2 uit dan onze bossen en onze oceanen kunnen absorberen, we halen meer vis uit zee en kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien. Het gevolg is onder meer een veranderend klimaat, met alle nare gevolgen van dien. 

Nederland versus andere landen

Nederland staat wereldwijd hoog op de ranglijst van landen die het niet goed doen. Samen met Duitsland staan we op de 17e plaats. Qatar is het slechts scorende land. Ook Noorwegen, Australië, USA en Canada staan hoger op de lijst dan Nederland. Indonesië scoort het beste en heeft op 18 december pas Overshoot Day bereikt.

De schatting voor Earth Overshoot Day wordt gemaakt door een internationale, onafhankelijke organisatie, Global Footprint Network. Benieuwd hoe zij deze schattingen maken? Kijk voor meer info op www.footprintnetwork.org.

Verklein uw ecologische voetafdruk

Volgens Global Footprint Network zijn er een aantal stappen die iedereen zou kunnen zetten om Earth Overshoot Day de komende jaren uit te stellen. Dus ook wij als Zevenaarders. Benieuwd naar de duurzaamheidsambities van de gemeente? Kijk op www.zevenaar.nl/duurzaam-zevenaar.

U kunt zelf natuurlijk ook een steentje bijdragen. Alle beetjes helpen. Verduurzaam uw huis, pak vaker de fiets of het openbaar vervoer, vergroen uw leefomgeving, eet minder vlees, gebruik duurzame brandstoffen in plaats van fossiele brandstoffen, pak minder vaak het vliegtuig en koop (lokale) duurzame producten. 

Benieuwd hoe duurzaam u zelf bent? Doe de korte test en check hoe uw eigen ecologische voetafdruk is. Via de hashtag #MoveTheDate kunt u zien wat anderen doen om Earth Overshoot Day te vertragen. Samen gaan we op weg naar een duurzaam Zevenaar, een duurzaam Nederland en uiteindelijk een duurzame wereld.