Landschap met water en bomen

Dodenherdenkingen in de gemeente Zevenaar

01 mei 2023
Inwonersnieuws

Op donderdag 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Tussen 20.00 en 20.02 uur is iedereen twee minuten stil. In onze gemeente zijn er verschillende herdenkingsplechtigheden die georganiseerd worden door de comité’s 4 en 5 mei.

Angerlo, Lathum, Giesbeek

Op 4 mei om 12.00 uur zal in Angerlo een krans worden gelegd bij het monument bij de NH kerk. Kinderen van de basisschool zullen daarbij aanwezig zijn. Na deze kranslegging zal er ook in Lathum (bij het monument bij de Lathumse kerk) een kranslegging plaatsvinden (circa 14.00 uur). Aanwezig namens het college van burgemeester en wethouders: burgemeester Lucien van Riswijk en wethouder Aad van Orden.

In de avond is er een herdenking in de St. Martinuskerk in Giesbeek. Aanvang 19.00 uur. Om 19.45 uur start de wandeling naar het monument waar de kranslegging zal plaatsvinden. Deelnemers zijn o.a. de scouting, de danser Phil Simon, de Oekraïense zangeres Nastya Sulimenko, plaatselijke muzikanten en vele vrijwilligers. Aanwezig namens het college van B&W: burgemeester Lucien van Riswijk en burgemeester Peter Hinze van Emmerik.

Babberich

De plechtigheid in Babberich begint om 19.00 uur. Locatie: het vrijheidsmonument tegenover de Maria Kapel aan de Beekseweg. De opening vindt plaats door de voorzitter van het 4 mei Comité. Vervolgens wordt er een gedicht voorgedragen door jongeren en er is een kranslegging. Aanwezig namens het college van B&W: gemeentesecretaris Daniëlle Jansen.

Herwen en Aerdt

De herdenking in de St. Martinuskerk in Herwen start om 19.00 uur. Er worden twee kransen gelegd: in Herwen en in Aerdt. Aanwezig namens de gemeente Zevenaar: raadslid Jelle Hugen en commissielid Edwin Buil.

Lobith, Tolkamer

De herdenking vindt plaats in de R.H. Kerk aan de Markt in Lobith. Aanvang: 18.45 -19.30 uur. Aansluitend vertrek naar De Bijland. Aanwezig namens het college van B&W: wethouder Aad van Orden en kinderburgemeester Catoo Berns.

Pannerden

De herdenking begint om 19.00 uur en vindt plaats in het schuttersgebouw van Claudius Civilis.  Aan deze herdenking wordt medewerking verleend door Harmonie Wilhelmina, koor Pur Sang, Schuttersgilde Claudius Civilis en stichting PIT Pannerden. Na de herdenkingsbijeenkomst in het schuttersgebouw worden bij het oorlogsmonument alle oorlogsslachtoffers herdacht. Er worden kransen en bloemen gelegd, er wordt een vuur ontstoken en er is een defilé langs het monument. 

Spijk

Op 4 mei begint de plechtigheid om 19.15 uur bij het monument naast de kerk. De programmaopbouw is net zoals voorgaande jaren: een ceremonie met mensen van de schutterij, enkele sprekers, afgewisseld met gepaste livemuziek. Aanwezig namens het college van B&W: wethouder Arthur Boone.

Zevenaar

De herdenking start in ’t Musiater (19.00 uur). Aansluitend (om 19.35 uur) is er een stille tocht naar het Raadhuisplein. Op het Raadhuisplein vindt de kranslegging plaats. Aanwezig namens het college van B&W: wethouder Toon Albers.

Dodenherdenking