Important message

Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Annette Akkerman winnaar gedichtenwedstrijd redoute Revensweert

15 juli 2020
Wandelaars en fietsers die op pad zijn in de Ossenwaard kunnen hem bijna niet missen: redoute Revensweert. Een strakke heuvel, met betonnen traptreden en een uitkijkpunt bovenop. Op deze plek komt de Tachtigjarige Oorlog weer even tot leven. De aankomende periode worden de laatste details van het werk afgerond. Zo worden er informatiepanelen geplaatst om bezoekers mee te nemen in de geschiedenis van het Rijnstrangengebied. Op één van de panelen is straks de tekst van Annette Akkerman zichtbaar. Haar gedicht ‘Vroeg in de ochtend’ is door de jury uitgekozen als winnaar van de gedichtenwedstrijd

In de voetsporen van Prins Maurits

Het Rijnstrangengebied kent een roemruchte historie. Zo maakten de Romeinen dankbaar gebruik van deze strategische plek aan het water. En tijdens de Tachtigjarige Oorlog (van 1568 tot 1648) deed prins Maurits hetzelfde. Maurits liet in het gebied om de paar kilometer verdedigingstorens bouwen, ook wel redoutes genoemd. Op deze redoutes hielden militairen de wacht. Als de Spanjaarden aan de andere kant van de rivier opdoken, dan waarschuwden ze elkaar met vlaggen of met vuur.

De vierde redoute in de gemeente Zevenaar

De gemeente Zevenaar zet zich in om de rijke historie van het gebied zichtbaar te maken. De afgelopen jaren zijn er al drie redoutes gerealiseerd: bij Lobith in de Geuzenwaard en bij Carvium Novum en in de Herwense Ossenwaard. De nieuwe ‘verdedigingstoren’ in de Revensweert is de vierde redoute op Zevenaars grondgebied. Vanaf de redoute heb je zicht op de verzamelplaats van prins Maurits nabij Oud-Zevenaar. Dat is de plek waar Prins Maurits zijn manschappen verzamelde en verdeelde over het gebied.

Wethouder Belinda Elfrink, met onder meer toerisme in portefeuille, is trots op de vierde redoute. ‘Het is prachtig om te zien dat er zoveel betrokkenen bezig zijn met het project. In het verleden is er flink gevochten in dit gebied door Prins Maurits tegen de Spanjaarden. De redoutes brengen de historie weer tot leven. Ik ben er erg trots op dat we nu een vierde redoute in onze gemeente hebben. De ‘torens’ zijn iconische punten in het landschap; je kunt er echt niet omheen. Wat speciaal is: de nieuwe redoute is hoger dan de andere drie torens. Daarnaast is er halverwege een plateau waar je even kunt stoppen tijdens de klim omhoog. Ik ben zelf onlangs nog wezen kijken en ik overdrijf niet als ik zeg dat het uitzicht prachtig is. Het is dus echt de moeite waard om zelf een keer te gaan kijken.’

Gedichtenwedstrijd

De komst van de vierde redoute was voor de gemeente Zevenaar een mooi moment om een gedichtenwedstrijd te organiseren. Iedereen was van harte uitgenodigd om zijn of haar poëtische indrukken van de omgeving van de Revensweert in te sturen in maximaal 125 woorden. Uiteindelijk zijn er tien gedichten binnengekomen. De jury heeft het gedicht ‘Vroeg in de ochtend’ van Annette Akkerman gekozen als uiteindelijke winnaar. ‘Dit gedicht blonk uit doordat het een ongedwongen dichtvorm combineert met een meeslepende tijdsreis waarin de Spaanse dreiging opgaat in de geborgenheid van een landschap vol natuurschoon’, aldus de jury. Het gedicht van Annette zal een plaats krijgen op één van de informatiepanelen en het wordt voorgedragen bij de opening van de redoute.

Vroeg in de ochtend

als vroeg in de ochtend de redoute lokt
gelegen tussen de verlaten rietmoerassen
is het op de top dat even mijn adem stokt

waan ik me terug in de angstige dagen van toen
in de grondmist ontwaar ik de Spanjaarden
in de verte hoor ik het geluid van een klaroen

ach, het is de roep van een roerdomp in het riet
mijn verbeelding ging even met me op de loop
toch bijzonder zo’n vogel die je bijna nooit ziet

de woelige tijden behoren tot het verleden
wat nu rest op deze plek is de rust en leegte
prachtige natuur vind je hier nu in het heden 

Opening redoute

Vanwege het coronavirus is het op dit moment nog niet duidelijk wanneer de officiële opening zal plaatsvinden. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dit in het voorjaar van 2021. Meer informatie volgt via de gemeentelijke communicatiekanalen.