Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

100% Aardgasvrij

Nederland gaat aardgasvrij wonen!

De ambitie van Zevenaar is om in 2040 aardgasvrij te zijn. Bij verbranding van fossiele brandstoffen komt CO₂ vrij. Dit is een van de veroorzakers van de klimaatverandering die we juist tegen willen gaan. Aardgas is zo’n fossiele brandstof. Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het aardgasnet. Samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. We moeten onder andere stoppen met het gebruik van aardgas om de Nederlandse klimaatdoelen te kunnen halen. Dit betekent dat we alternatieven gaan gebruiken voor het koken op aardgas en verwarmen van woningen en gebouwen.

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we aardgasvrij kunnen wonen?

Om bestaande woningen duurzaam te maken of toekomstbestendig nieuw te bouwen moeten we beginnen met besparen. Daarnaast is kennis nodig over de duurzame energiebronnen die lokaal aanwezig zijn en over de benodigde energienetwerken voor elektriciteit, warmte en groen gas. Samen met de netbeheerder brengen we in kaart welke alternatieven in de regio aanwezig zijn en een mogelijk alternatief voor aardgas zijn. Wij bekijken hoe dit binnen het duurzaamheidsprogramma van de gemeente past. Daarnaast gaan we met verschillende partijen om tafel om tot een plan te komen en vragen we u om mee te denken in de totstandkoming van de warmtevisie, een eerste stap richting aardgasvrij.

Wat kunt u nu al doen?

Het realiseren van de ambitie van Zevenaar om in 2040 aardgasvrij te gaan wonen en werken doen we samen. Overweegt u op dit moment een nieuwe CV-ketel aan te schaffen? Misschien is dit het moment om een alternatief te kiezen waarmee u voorbereid bent op de toekomst. U kunt uw huis ook beter isoleren of bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen. Dit kunt u alleen doen of met de hele straat. Als u plannen heeft om een woning te kopen of een woning te bouwen, kunt u om kosten op de langere termijn te besparen nu al kiezen voor betere isolatie en voor een alternatief voor aardgas om uw woning te verwarmen. Het Liemers Energieloket kan u verder helpen. Meer informatie en tips kunt u ook vinden via Milieu Centraal en de landelijke campagne 'Iedereen doet wat'.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over aardgasvrij, het beleid van de gemeente met betrekking tot aardgasvrij wonen of hoe u zich kunt voorbereiden? Klik dan hier voor de antwoorden op meest gestelde vragen. Staat uw antwoord hier niet bij? Neem dan met praktische vragen over uw woning contact op met het Liemers Energieloket  of Milieu Centraal of stuur voor vragen over het proces richting een aardgasvrij Zevenaar een bericht met daarin uw vraag naar aardgasvrij@zevenaar.nl.