Betaald parkeren: hoe werkt dat?

Waar en hoeveel betaalt u?

Onderaan deze pagina kunt u een plattegrond bekijken waarop de locatie van alle parkeerautomaten is weergegeven. De locaties zijn aangegeven met rode en groene stippen. De rode stippen zijn parkeerautomaten op parkeerterreinen direct grenzend aan het winkelgebied. Hier betaalt u € 0,80 per uur.

De groene stippen zijn automaten op de overige betaalde parkeerlocaties in het centrumgebied. Ook hier betaalt u in eerste instantie € 0,80 per uur. Indien u op deze locaties echter € 1,70 betaalt, krijgt u vijf uur parkeertijd en bij € 3,40 een dagkaart.

Hoe kunt u betalen?

Voor parkeren kan op verschillende manieren betaald worden. Bij de parkeerautomaten kunt u betalen met PIN en contant geld. In de loop van 2015 kunt u ook betalen met dip & go*). U moet dan vooraf inschatten hoe lang u wilt parkeren. Daarnaast kunt u gebruik maken van mobiel parkeren waarbij u achteraf de exacte parkeertijd afrekent. Mobiel parkeren kan door gebruik te maken van de Stadspas of GSM-parkeren. De betaalmethoden worden hierna toegelicht.

*) Dip & go is een nieuwe, snelle en veilige manier van betalen met je pinpas. Als parkeerder betaalt u met uw pinpas maar hoeft u geen pincode in te voeren. Net als bij een normale pinbetaling maakt de parkeerautomaat na het invoeren van de pinpas verbinding met de bank. Het rekeningsaldo wordt vervolgens gecheckt en na goedkeuring kan de transactie verder gaan.

De betaling vindt plaats door de transactie te accepteren, zoals dat ook bij het gewone ‘pinnen’ gebeurt. Per transactie kan tot maximaal € 50,- worden betaald met dip & go. Op de parkeerautomaat zit een speciale informatieknop waarmee aanvullende informatie over het gebruik van dip & go op de parkeerautomaat opgevraagd kan worden.

Voordelen van dip & go ten opzichte van pinpas:
• Sneller, omdat de pincode achterwege kan blijven
• Veiliger, omdat er geen risico is op ‘skimming’

1. Parkeerautomaat

Bij de meeste automaten kan - naast muntgeld - ook afgerekend worden met de pinpas en/of dip & go. De automaten zijn zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Aan de voorkant is een display ingebouwd, waarop alle benodigde informatie is aangegeven. Met behulp van grote drukknoppen maakt de bezoeker een keuze. De bezoeker wordt stapsgewijs door alle handelingen geleid. Via een informatieknop kan bovendien meer toelichting worden gevraagd. Bij het kopen van een ticket moet de bezoeker vooraf inschatten hoeveel parkeertijd hij of zij wil kopen.

2. Stadspasparkeren

Als extra service is het bij twintig parkeerautomaten in het kernwinkelgebied bovendien mogelijk om achteraf te betalen. Namelijk met de Stadspas Zevenaar. Om gebruik te maken van deze mogelijkheid moet wel vooraf een Stadspas worden aangevraagd. Meer informatie vindt u op de website van betaald parkeren onder Stadspas.

3. GSM-parkeren

U kunt ook voor parkeren betalen met uw mobiele telefoon door te bellen, sms-en of gebruik te maken van een mobiele app. Hiervoor dient u zich aan te melden bij één van de aanbieders die GSM-parkeren aanbieden in Zevenaar. Onderstaande aanbieders zijn in Zevenaar actief. Door te klikken op de naam van de aanbieder vindt u meer informatie over de betreffende dienst en kunt u zich aanmelden voor GSM-parkeren. Door u aan te melden kunt u ook GSM-parkeren in andere steden waar uw aanbieder actief is.

Parkmobile
Parkline
SMSParking
Yellowbrick
ANWB Parking

Met GSM-parkeren betaalt u achteraf de exacte tijd die u heeft geparkeerd. Wel betaalt u transactiekosten. U kunt kiezen uit maandelijkse transactiekosten (abonnement) of kosten per parkeeractie. Deze kosten verdient u snel terug doordat u nooit meer te veel parkeergeld betaalt en afrekent voor de daadwerkelijke parkeertijd.

Op de website van uw aanbieder kunt u lezen hoe de dienst werkt. Bij het aan- en afmelden van een parkeeracties vermeldt u altijd het zonenummer waar u geparkeerd staat. Dit nummer kunt u vinden op de blauwe lichtbak met de aanduiding 'P' boven de parkeerautomaat.

Einde parkeertijd

De parkeertijden lopen op de parkeerterreinen in het centrum in het winkelgebied niet door naar de volgende dag. U betaalt tot het einde van de parkeertijd; het teveel betaalde bedrag loopt niet door tot de volgende dag. Parkeerautomaten geven geen wisselgeld, dus u moet tegen het einde van de parkeertijd met kleinere munteenheden betalen. Als u meer muntgeld inwerpt dan nodig is tot  de eindtijd van die dag, dan is de maximum muntinworp bereikt en wordt de muntinworp geblokkeerd. U kunt, voordat u op OK (ticket printen) drukt, nog kiezen voor muntteruggave.

De parkeertijden in de woonstraten in en rond het centrum lopen wel door naar de volgende dag. Dit is o.a. voor logés van bewoners. Indien u daar bijvoorbeeld op donderdag om 16.00 uur € 1,70 betaalt, kunt u tot vrijdagochtend 11.00 uur parkeren. U kunt, voordat u op OK (ticket printen) drukt, nog kiezen voor muntteruggave.

Gratis parkeren tijdens feestdagen

In 2015 hoeft er niet betaald te worden voor het parkeren in Zevenaar tijdens de volgende officiële feestdagen:

 
Officiële feestdag Datum
Nieuwjaarsdag 1 januari
Goede Vrijdag en Pasen 3, 5 en 6 april
Koningsdag 27 april
Bevrijdingsdag 5 mei
Hemelvaartsdag 14 mei
Pinksteren 24 en 25 mei
Kerstmis 25 en 26 december

 

Bezoekadres
Publieksbalies
BAThuis
Kerkstraat 27
6901 AA Zevenaar
(0316) 595 111

Openingstijden en
bereikbaarheid

Klacht bezorging Zevenaar Post

link naar informatie live volgen raads- en commissievergaderingen

link naar informatie Zevenaar verhuist

link naar Mijn Overheid